fi gb

• Laura Pehkonen
  • Veera Tamminen
Taiteilijat O ry:n säännöt

Voit tutustua Taiteilijat O ry:n sääntöihin lataamalla ne tästä linkistä (PDF).

Taiteilijat O ry

Taiteilijat O ry, Konstnärerna O rf on vuonna 2006 perustettu taideteollisen alan kuvataiteilijoiden ammatillinen ja valtakunnallinen taiteilijajärjestö.

Taiteilijat O ry:n jäseniksi voidaan hyväksyä kuvataiteilijoita, jotka teoksissaan käyttävät materiaalipohjaista ilmaisua ja joiden taiteessa taideteollisuuden perinteet ovat konkreettisina tai käsitteellisinä lähtökohtina. Tällä hetkellä yhdistyksellä on 150 jäsentä.

Järjestön tarkoituksena on edistää ja kehittää taideteollisten alojen nykytaidetta ja vahvistaa sen asemaa taiteen monimuotoisessa kentässä. Visuaalisen kulttuurin alueella taiteiden väliset rajat ovat menettäneet merkitystään käsitteellisen sisällön korostuessa. Tämän päivän tekstiili- ja keramiikkataide ovat kuvataidetta siinä, missä maalaustaide tai kuvanveistokin. Taideteollisten alojen kuvataiteella ei ole tarkkarajaista määritelmää. Laajimpina ja tunnetuimpina alueina lienevät tekstiili-, keramiikka- ja muu materiaalipohjainen taide. Niiden lisäksi joukkoon voidaan lukea mm. nykykorutaide, käsitteelliseen sisältöön pohjaava kokeellinen muotoilu sekä wearable art -­tyyppinen pukutaide.

Taiteilijat O ry:n toiminta painottuu taiteilijana toimimisen ammatillisten edellytysten kehittämiseen. Alan taiteen tunnettavuutta pyritään edistämään mm. näyttelyitä ja tapahtumia järjestämällä paitsi oman alan sisällä myös vuoropuhelussa muiden kuvataiteen osa-alueiden taiteilijoiden kanssa.

Taiteilijat O ry on jäsenenä Teollisuustaiteen Liitto Ornamossa. Taiteilijat O ry:n tavoitteena on muodostaa linkki Ornamon ja Suomen Taiteilijaseuran välille.

Yhdistyksen laajempia projekteja

2014– OHO Opitaan yhdessä!
OHO Opitaan yhdessä! -taidetyöpajahankkeessa, kehitetään menetelmiä yhteistyössä suomen kielen ammattilaisten kanssa kielen oppimiseen kokemuksellisesti taiteen ja käsillä tekemisen kautta. Taiteellisen toiminnan avulla rohkaistaan osallistujia toisten ihmisten ja kulttuurien kohtaamiseen sekä suomen kielen käyttöön.

2014–2015 Yhteistyökumppanina Ornamolaisten taiteilijoiden itsenäisessä O galleria -projektissa

2011– Oon kaupungissa, kaupunkitaidetapahtumat
Taide levittäytyy kaupunkiin. Mikä ympäristössä masentaa tai ilahduttaa, mikä kaipaisi kohentamista?

2006– Kuukauden taiteilija
Ajankohtaisten ja kiinnostavien jäsentaiteilijoiden esittely Taiteilijat O ry:n verkkogalleriassa ja nykyisin myös Ornamon lehdessä. Kuukauden taiteilijalla oli aiemmin myös oma pienimuotoinen näyttely Designmuseon vitriinissä.

NÄYTTELYT JA TAPAHTUMAT

2017 Oi Suomi, katso! Taiteilijat O:n vuoden 2016 Kuukauden taiteilijoiden yhteisnäyttely, Galleria Lokal, Helsinki

2016 Olo – Mærkbart näyttely, Kouvolan taidemuseo Poikilo. Yhteistyössä Danske Kunsthåndværkere & Designeren kanssa

2015 OHO Opitaan yhdessä! -taidetyöpajat, Helsinki, Vantaa

2014 Kuukauden taiteilijoiden yhteisnäyttely, Design Forum Showroom, Helsinki

2014 OHO Opitaan yhdessä! -taidetyöpajat, Helsinki, Espoo, Vantaa ja Joensuu

2014 Iso Lasnamäe -kaupunkitaidetapahtuma Oon kaupungissa 2014, Tallinna
Yhteistyössä Suomen Viron-instituutin kanssa.
oonkaupungissa.com

2013 Out and About -seminaari, Tallinna. Yhteistyössä Suomen Viron-instituutin, Estonian Museum of Applied Art and Designin ja Ornamon kanssa.

2013 Out and About -näyttely, Estonian Museum of Applied Art and Design, Tallinna

2012 Tori - Oon kaupungissa 2012, kaupunkitaidetapahtuma, Lahti
Yhteistyössä Ornamon taidejaoston ja Hämeen taidetoimikunnan kanssa.

2011 Oon kaupungissa, kaupunkitaidetapahtuma, Helsinki. Yhteistyössä Ornamon taidejaoston kanssa.
oonkaupungissa.wordpress.com

2010 Petit o -näyttely, Norsu Galleria, Helsinki. Yhteistyössä Ornamon kanssa.

2009 OTTO, Circulo de Bellas Artes, Madrid

2009 Signals, Flow Gallery, Lontoo. Yhteistyössä Norsu Gallerian kanssa.

2008 OTTO, Taiteilijat O ry:n esittäytymisnäyttely, Vantaan taidemuseo

2007 SOFA Art Fair, Chicago. Yhteistyössä Norsu Gallerian kanssa.

ULKOMAISIA YHTEISTYÖTAHOJA

- Nordic Network of Craft Associations, jonka perustajajäseniä Taiteilijat O ry on

- World Crafts Council-Europe, www.wcc-europe.org