fi gb

Kuukauden taiteilija | toukokuu 2017

Esa Lukala

Esa Lukalan teokset muodostuvat monimuotoisista siveltimen vedoista, rasvaliidun ja grafiitin piirrosjäljistä. Ekspressiviiset ilmaisut inspiroituvat kaupunki arkkitehtuurista katutaiteesta ja ihmisen ympäristöön jättämistä jäljistä.

Esa Lukalan aikaisemmat teokset vuosilta 2009-2015 perustuivat matkoilla otettuihin valokuviin. Inspiroituen metropolien teollisuusalueista, niiden harmonisista värimaailmoista ja tekstuureista.

Maalaus muodostaa läpinäkyviä kerroksia valokuvan päälle, luoden uuden harmoonisen komposition. Teokset vievät katsojan matkalle jännitteiseen, kostuktivistiseen sekä brutalistiseen maisemaan.

Lukalan valokuvissa on mielikuvituksellisia kokeiluja analogisen prosessin graafisista komponenteista. Näistä mainittakoon Polaroid 50x60 positiivien sekä Polaroid 55 negatiivien kehitys prosessista muodostuneet reunat, raapeet ja värien virheet.

Kun kuviin tuli vartalo, Lukalan graafiset kuviot reakoivat sen mukaisesti, luoden upeita aistillisia viivoja ja kuvioita.

Viimeaikaisissa teoksissaan Lukala on palanut juurilleen, käyttäen traditionaalisia tekniikoita, akryyli värejä, rasvaliituja ja rafiittia. Pohjamateriaalina on canvas, paperi tai alumiini. Näissä teoksissa korostuu suurten brutalistisien kortteleiden geometriset kompositiot, hallitut muodot sekä maanläheiset värimaailmat.

Tämä kehitys hänen teoksissaan on heijastusta tämän päivän ylikylläisestä kuvakielestä. Meitä pommittaa päivittäin logot, rohkeat värit ja voimakkaat valotaulut jne. Lukalan rauhalliset ja minimalistiset paljastavat hänen persoonallisuutensa, oman elämän asenteensa, less is more.

www.lukala.fi

Ansioluettelo