fi gb

Olo – Mærkbart -näyttely siirtyy Tanskaan

Löydä ja merkitse kuvaterveisiä näyttelystä instagramissa tunnisteilla:
#olomaerkbart tai #olomærkbart

Katso tervehdyksiä

Tervetuloa avajaisiin Øregaardin museoon
21.6.2017 klo 17!

Taiteilijat O ry juhlii kymmenvuotista taivaltaan Olo-Mærkbart -näyttelyllä yhdessä 40-vuotiaan tanskalaisen sisarjärjestönsä Danske Kunsthåndværkere & Designere:n kanssa. Näyttely oli esillä Kouvolan taidemuseo Poikilossa 29.9.2016-8.1.2017 ja on esillä Øregaardin museossa 22.6.-10.9.2017.

Lisätietoa näyttelystä ja näyttelyn verkkojulkaisu:
http://artists-o.fi/fi/projektit/olo-maerkbart

Taiteilijat O:n facebook-sivu:
https://www.facebook.com/taiteilijat.o/

Näyttely Øregaardin museossa
Hellerup, Tanska, 22.6.-10.9.2017
oregaard.dk/olo-maerkbart/


Kuvasta aukeaa suurempi kuva klikkaamalla


Tervetuloa yhdistyksen Kevätkokoukseen!

Kokous järjestetään maanantaina 20.3.2017 klo 17, paikkana Ornamon toimisto, Annankatu 16 B 35-36, Helsinki. Kokouksessa käydään lävitse sääntömääräiset asiat kuten Taiteilijat O ry:n viime vuoden toimintakertomus ja tilinpäätös. Kokouksessa voi myös keskustella yhdistyksen tulevasta toiminnasta hallituksen jäsenten kanssa. Viiniä tarjolla!

Kevätterveisin,

Miia Kallio
puheenjohtaja


OI SUOMI, KATSO

15.1.-19.2.2017

Tervetuloa avajaisiin lauantaina 14.1. klo 15-17

Nikolai Balabin, Aimo Katajamäki, Riikka Latva-Somppi, Kaisa Logren, Saana Murtti, Sonja Salomäki, Caroline Slotte, Ulla-Maija Vikman

Oi Suomi, katso -näyttely juhlistaa Taiteilijat O ry:n 10-vuotista toimintaa esittelemällä juhlavuoden 2016 kuukauden taiteilijat. Taiteilijat edustavat monipuolisesti taideteollisen taiteen kenttää, jossa materiaalit ja niiden tekninen hallinta yhdistyvät nykytaiteen käsitteellisyyteen ja ilmaisuun. Näyttely kommunikoi taideteollisen taiteen ammattilaisten viestin Suomelle. Eri medioin ja materiaalein puhalletaan yhteiseen kipinään keskellä pimeintä kaamosaikaa.

Lokal / Katja Hagelstam
Annankatu 9, 00120 Helsinki
+358 9 6849818
www.lokalhelsinki.com
ti-pe 11-18, la 11-16, su 12-16

Sonja Salomäki, Pihlis

Sonja Salomäki, Pihlis

Klikkaa kuvaa nähdäksesi isomman version


Kuukauden taiteilijat vuodelle 2017 on valittu.

Lue lisää.


Soila Hänninen on toimittanut näyttelyn kuraattorien haastatteluista kirjoituksen Maailman koskettama materiaali. Se täydentää Ornamon lehden artikkelia.


Taiteilijat O ry:n syyskokous
maanantaina 10.10.2016 klo 17 Ornamon toimistolla!

Tervetuloa kuulemaan Taiteilijat O ry:n tulevan vuoden suunnitelmista. Syyskokouksessa valitaan Taiteilijat O:n hallituksen jäsenet erovuoroisten tilalle. Tule mukaan vaikuttamaan Taiteilijat O ry:n toimintaan. Ilmoittaudu ehdolle hallitusjäseneksi Taiteilijat O ry:n sähköpostiin: taiteilijat.o.ry@gmail.com tai ota suoraan yhteyttä puheenjohtajistoon. Tilaisuudessa viinitarjoilua.
-näyttelyn verkkojulkaisu


Näyttely Kouvolan taidemuseo Poikilossa
29.9.2016 – 8.1.2017

28.9. Avajaispäivän ohjelma

 • 13.00 lehdistötilaisuus
 • Verkkokatalogin julkaiseminen
 • 16.30–18 miniseminaari Honka-Salissa. Paikalla taiteilijoita ja luennoitsijana läänintaiteilija Outi Turpeinen. Taiteilijapaneelikeskustelu, jonka pääaiheena on taideteollisen alan taiteen suhde muuhun nykykuvataiteeseen.
 • 18–20 Näyttelyn avajaiset

Näyttelyn oheisohjelmaa:

15.10. klo 14–15 Kuraattorikierros, vetäjänä Raakel Kuukka

29.10. klo 13–15.30 Työpaja, vetäjänä Maiju Ahlgrén oma virkkuukoukku nro 3–3,5 ja lankaa mukaan

19.11. klo 13–15.30 Työpaja, vetäjänä Ulla Sinkkonen, materiaalimaksu 5 euroa työpajan vetäjälle


Lue lisää näyttelystä


OHO Opitaan yhdessä! -koulutuspäivä

OHO Opitaan yhdessä! -hanke järjestää 13.5.2016 Monikulttuurisen työpajatoiminnan koulutuspäivän kuva- ja sanataiteen tekijöille Annantalossa osoitteessa Annankatu 30, 00100 Helsinki

Ohjelmassa on asiantuntijaluentoja ja työpajakokemuksia. Tilaisuus on maksuton. Tervetuloa!

Koulutuspäivän ohjelma


Taiteilijapankki OHO Opitaan yhdessä! -taidetyöpajahankkeeseen

Kiinnostaako sinua taiteidenvälinen, monikulttuurinen työpajatoiminta? Taiteilijat O kokoaa jäsentensä keskuudesta OHO Opitaan yhdessä! -hankkeen taiteilijapankin.

Hankkeen työpajat on suunnattu uus- ja kantasuomalaisille lapsiperheille. Taide toimii kohtaamispaikkana ja lähtökohtana sosiaaliselle kanssakäymiselle. Yhteistyössä suomen kielen asiantuntijoiden kanssa kehitellään menetelmiä kielen oppimiseen kokemuksellisesti. Työpajojen sisältö ja rakenne määrittyvät työpariyhteistyön tuloksena.

Hankkeen yhteistyökumppaneita ovat mm. Ornamo, Helsingin varhaiskasvatusvirasto, Suomi toisena kielenä ja tilanteinen oppiminen -hanke, kirjastot ja monikulttuurisuusalan toimijat.

Hanke tarjoaa työtilaisuuksia jäsentaiteilijoille. Tule mukaan! Ota yhteyttä 15.4.2016 mennessä hankkeen tuottajaan Virpi Vesanen-Laukkaseen taiteilijat.o.ry@gmail.comTervetuloa yhdistyksen Kevätkokoukseen!

Kokous järjestetään maanantaina 14.3.2016 klo 18, paikkana Ornamon toimisto, Annankatu 16 B 35-36, Helsinki. Kokouksessa käydään lävitse sääntömääräiset asiat kuten Taiteilijat O ry:n viime vuoden toimintakertomus ja tilinpäätös. Kokouksessa voi myös keskustella yhdistyksen tulevasta toiminnasta hallituksen jäsenten kanssa. Viiniä tarjolla!

Taiteilijat O kevätkokous 2016 asialista

Kevätterveisin,

Miia Kallio ja Virpi Vesanen-Laukkanen
Taiteilijat O:n pj. ja vpj.


Teoshaku näyttelyyn on päättynyt. Teosehdotuksia lähetettiin runsaasti, kiitos kaikille osallistuneille!

Olo – Mærkbart -näyttely esittelee uusinta pohjoismaista taideteollisen alan nykytaidetta. Mukaan valitaan teoksia yhteensä 20 taiteilijalta Suomesta ja Tanskasta. Näyttelykierros alkaa Kouvolan taidemuseo Poikilosta 29.9.2016 – 8.1.2017.

Käden taidot, pitkä perinne ja dialogi materiaalin kanssa ovat taideteollisen taiteen ominaispiirteitä. Näyttelyyn haetaan erilaisia taideteollisen alan teoksia. Niiden lisäksi toivotaan installaatioita tai teoksia, jotka hyödyntävät digi-, media-, prosessi- ja yhteisötaidetta.

Olo – Mærkbart –näyttelyyn voivat ehdottaa teoksiaan Taiteilijat O ry:n tai Danske Kunsthåndværkere & Designeren jäsenet. Teosten tulee olla vuonna 2012 tai sen jälkeen valmistuneita. Valinnat tekee näyttelyn kansainvälinen jury; Taidehistorioitsija, PhD Jorunn Veiteberg (Tanska/Norja) ja kuva- ja valokuvataiteilija Raakel Kuukka (Suomi).OHO Opitaan yhdessä!

Taidetyöpaja Länsimäen toimintakeskuksessa 2.6. – 5.6.2015

Taidetyöpaja vieraili Annantalolla 2015

Lue lisää


O – Round things are boring

Kuukauden taiteilijoiden näyttely Design Forum Showroomissa 12.12.2014–2.1.2015

Näyttely on kuuden taiteilijan Merja Haapalan, Eveliina Hartikaisen, Inka Kivalon, Mervi Kurvisen, Pauliina Pölläsen ja Tatu Vuorion yhteisnäyttely. Näyttelyn taiteilijat ovat ajattelijoita, jotka antavat äänen materiaaleille ja uskovat, että niillä on heidän kauttaan jotain sanottavaa. Moninaisten materiaalien ja tekniikoiden kautta taiteilijat pyrkivät kuvaamaan ympäröivää aikaa. Aikaa, joka ei ole tylsää eikä pyöri paikallaan. Näyttelyn nimi ilmaisee sen, että myös taidekäsityö on kaikkea muuta kuin tylsää.

Näyttelyn nimi viittaa lisäksi Ornamoon ja sen jäsenjärjestöön Taiteilijat O ry:hyn. Taiteilijat O ry on taideteollisen alan kuvataiteilijoiden ammatillinen ja valtakunnallinen taiteilijajärjestö. Taiteilijat O ry valitsee vuosittain kuusi Kuukauden taiteilijaa, jotka esittäytyvät järjestön nettisivulla, Ornamo-lehdessä ja tänä vuonna yhteisnäyttelyssä Design Forum Showroomissa. Yhteisnäyttelyä varten koottiin kiinnostava ja monipuolinen, ajankohtaista taideteollisen alan kuvataidetta esittelevä ryhmä jäsentaiteilijoita.

Design Forum Showroom

Erottajankatu 9 B, sisäpiha
Avoinna: ma–pe 12–18, la–su 12–16­. Suljettu: 24.–26.12. ja 1.1.


Iso Lasnamäe – kaupunkitaidetapahtuma Oon kaupungissa 2014
Suur-Lasnamäe – linnakunstisündmus Olen linnas 2014
Grand Lasnamäe – urban art festival I am in the city 2014

Iso-Lasnamäe – kaupunkitaidetapahtuma Oon kaupungissa 2014 avataan Tallinnassa 24. syyskuuta taidemuseo Kumussa. Tapahtuman aikana Viron suurimmalla neuvostoaikana rakennetulla asuinalueella, Lasnamäellä, on esillä suomalaisten ja virolaisten taiteilijoiden teoksia.

Tapahtuma on jatkoa Helsingissä vuonna 2011 järjestetylle Oon kaupungissa -kaupunkitaidetapahtumalle. Suomessa vähemmän tunnettu Tallinnan kaupunginosa Lasnamäe on monin tavoin kiinnostava alue, jossa on vasta aivan viime aikoina alkanut näkyä ensimmäisiä merkkejä aktiivisesta asukastoiminnasta. Kaupunkitaidetapahtuma yhteydessä Lasnamäelle ilmestyy muun muassa betonisohvia, heijastinlyhtyjä ja urbaani pöytätennistapahtuma. Tapahtuma sisältää yhteensä 11 taideteosta, jotka on valittu molemmissa maissa järjestettyjen teoshakujen kautta. Tapahtuman suomalaisen kuraattorin, taiteilija Kaisu Koiviston, mukaan tarvitsemme aika ajoin herättelyä: ”Ympäristossämme olevat asiat muuttuvat helposti itsestäänselvyyksiksi. Tarvitsemme joskus pienen ravistelun, jotta huomaamme arkisten tapahtumien ja esineiden kauneuden ja kauheuden.” Tapahtumakartta ja kotisivut auttavat löytämään taideteokset. Teoksiin voi tutustua itsenäisesti tai opastusten avulla, minkä lisäksi asukkaat voivat myös osallistua työpajoihin. Taideteokset ovat esillä Lasnamäellä 9. marraskuuta asti.

Taiteilijat ja taiteilijaryhmät

Katharina Elme, Elina Kask & Jaak Sova | Varvara Guljajeva & Mar Canet | Loreida Hein & Kard Männil | Soila Hänninen | Risto Kozer & Johanna-Brit Kozer | Tiia Matikainen | Hans-Otto Ojaste | Päivi Raivio & Robin Ellis | Sonja Salomäki & Venla Martikainen | Aili Vahtrapuu | Virpi Vesanen-Laukkanen & Tiina Pehkonen & Mari Salovaara & Ingrid Amarouche


Hans-Otto Ojaste: City of painted remains. Kuva Reetta Tiainen, Suomen Viron-instituutti


Kaupunkitaidetapahtuman avajaiset 24.9. taidemuseo Kumussa

Klo 16.00: Suomalainen julkisen taiteen tutkija ja muotoilija Outi Turpeinen sekä virolainen taiteentutkija Ingrid Ruudi kertovat avajaistapahtumassa julkisen tilan muokkaamisesta taiteen avulla.

Klo 17.00: Keskustelutilaisuus kaupungista, taiteesta ja kaupunkitaiteesta Lasnamäellä. Mukana ovat tapahtuman kuraattorit arkkitehti Kadri Klementi ja taiteilija Kaisu Koivisto, taiteilija Tiia Matikainen sekä Lasnaidee-asukasaloitteen käynnistäjä Maria Derlõ. Alustukset ja keskustelu ovat englanniksi.

Tervetuloa!


Järjestäjät
Taiteilijat O ry, Suomen Viron-instituutti, Estonian Urban Lab sekä virolaiset yhteistyökumppanit.

Kuraattorit
Taiteilija Kaisu Koivisto Suomesta ja arkkitehti Kadri Klementi Virosta.

Yhteistyökumppanit
Suomen suurlähetystö Tallinnassa, Viron muotoilijoiden liitto, DesignYö-festivaali, Viron taidemuseo KUMU, Viron käyttötaide –ja designmuseo, Kulttuurikeskus Lindakivi, Kivila lastentarha, Lasnamäen kaupunginosa, Medicum ja Teollisuustaiteen liitto Ornamo.

Video
www.bit.ly/video_sl

Pressikuvat
bit.ly/1utVgkG

Lisätietoja
oonkaupungissa.com
facebook.com/suurlasnamae
Katja Kotikoski / Oon kaupungissa 2014 -työryhmä
Sähköposti: taiteilijat.o.ry(at)gmail.com, puhelin: 050 308 6089


O galleria

Helsinkiin avataan materiaalilähtöisen nykytaiteen galleria

Ornamolainen taiteilijaryhmä perustaa Helsingin keskustaan uuden gallerian, jonka näyttelytoiminnassa pääosassa on taideteollisuudesta kumpuava materiaalilähtöinen nykytaide. Ornamon taiteilijoiden O galleria avaa ovensa 6. toukokuuta klo 17–19 osoitteessa Uudenmaankatu 19–21. Ensimmäinen näyttely on Catharina Kajanderin Leda ja joutsen -installaatio, joka on nähtävissä 25. toukokuuta saakka.

Gallerian perustavalla ryhmällä on laaja-alainen käyttötaiteen ja taideteollisen muotoilun tausta. Ryhmän jäsenet käyttävät teoksissaan materiaalilähtöistä ilmaisua ja heidän taiteessaan taideteollisuuden perinteet ovat konkreettisina tai käsitteellisinä lähtökohtina. Ryhmän jäsenet kuuluvat Teollisuustaiteen Liitto Ornamoon ja Taiteilijat O ry:hyn.

Taideteollisten alojen kuvataiteella ei ole tarkkarajaista määritelmää, vaan tämän päivän materiaalilähtöinen taide on osa nykytaiteen kenttää maalaustaiteen, kuvanveiston ja valokuvataiteen tavoin.

Taiteilijaryhmän jäsenet ovat kansainvälisiä osaajia ja he toimivat alan opetus- ja asiantuntijatehtävissä. He edustavat muun muassa tekstiili-, lasi-, keramiikka- ja nykykorutaidetta, nykytaidetta ja nykykuvataidetta, käsitteelliseen sisältöön pohjaavaa kokeellista muotoilua sekä wearable art -tyyppistä pukutaidetta. Yhteistä ryhmän taiteilijoille on voimakas taitoon perustuva tekeminen, laaja materiaalituntemus sekä tekniikoiden osaaminen.

Taiteilijaryhmään kuuluvat Catharina Kajander, Soili Arha, Matti Hyvärinen, Esa Lukala, Päivi Kekäläinen, Hanna Mikola, Piia Hautamäki, Rozalia Janovic, Renata Jakowleff, Tuomas Ervamaa, Gina Salaris, Marjo Saarela, Heikki Viinikainen, Johanna Suonpää, Inni Pärnänen, Anneli Kokko, Leena Mäki-Patola ja Virginie Loÿ. Taiteilijat ovat tavattavissa galleriassa päivittäin näyttelyjensä aikana.

Ornamon taiteilijoiden O galleriaa tukevat Svenska kulturfonden, Teollisuustaiteen Liitto Ornamo sekä Taiteilijat O ry.

Ornamon taiteilijoiden O galleria, Uudenmaankatu 19–21, Helsinki.
Aukioloajat ti–pe 12–18 ja la–su 12–16.
info@ogalleria.fi | ogalleria.fi


PYHÄNIEMI 2013 -kuvataidenäyttely 29.6.-9.8.2013

Pyhäniemen kartanossa Hollolassa järjestetään kesäisin korkeatasoinen suomalaisen nykytaiteen näyttely. Kartanon näyttelytiloissa on esillä teoksia klassikkotaiteilijalta sekä näyttelyyn kutsutuilta yhdeltätoista suomalaiselta nykytaiteilijalta.Lisäksi näyttelyssä on teoksia kootusti Suomen kuvanveistäjäliiton, Taidemaalariliiton ja Taiteilijat O:n taiteilijoilta.

Näyttelyyn kutsutuista taiteilijoista Taiteilijat O:laisia ovat Renáta Jakowleff ja Tiia Matikainen. Taiteilijajärjestön teosmyyntihuoneissa on esillä uniikkiteoksia seuraavilta jäseniltä:

Nikolai Balabai, Jaana Brinck, Ariadna Donner, Päivi Kekäläinen, Kirsi Kivivirta, Tytti Korin, Mervi Kurvinen, Eero Lintusaari, Sanna Majander, Mirja Marsch, Outi Martikainen, Irina Pått, Päivi Takala, Kati Tuominen-Niittylä, Outi Turpeinen, Helena Vaari, Virpi Vesanen-Laukkanen, Johanna Virtanen

Pyhäniemi 2013 -kuvataidenäyttelyn kuratoi kuva- ja lasitaiteilija Riikka Latva-Somppi.

www.pyhaniemenkartano.fi


Out and About

Näyttely Tallinnassa Estonian Museum of Applied Art and Designissa 13.4.-9.6.2013

Taiteilijat O ry:n näyttelyhankkeen tavoitteena oli paitsi esitellä siihen valittujen taiteilijoiden tuotantoa ja edistää suomalaisen materiaalipohjaisen taiteen tunnettuutta alan kansainvälisellä kentällä, myös avata mahdollisuuksia kansainvälisten kontaktien luomiseen ja tutustua uusiin mahdollisiin yhteistyökumppaneihin.

Näyttelyhankkeen taiteilijaryhmä koottiin syksyllä 2011 avoimen haun kautta. Näyttelyyn jurytetyn taiteilijaryhmän muodostivat:

 • Leena Illukka
 • Tytti Korin
 • Katja Kotikoski
 • Laura Kärki
 • Saana Murtti
 • Silja Puranen

Nämä taiteilijat on taiteellisen työnsä perusteella valittu edustamaan Taiteilijat O ry:tä. He ovat taiteilijoita, jotka viestivät taideteollisten alojen nykytaiteen suuntaa tämän päivän Suomessa. He ovat osoittaneet, kuinka materiaalituntemuksesta sekä käsitteellisestä työprosessista seuraa teoksia, jotka haastavat ja yllättävät meidät mielen eri tasoilla.

Out and About -seminaari

Taiteilijat O ry järjesti Out and About näyttelyyn liittyvän seminaarin Tallinnassa 7.6.2013. Seminaari toteutettiin yhteistyössä Estonian Museum of Applied Art and Designin ja Suomen Viron-instituutin kanssa. Seminaarissa esiteltiin Teollisuustaiteen Liitto Ornamon ja Taiteilijat O ry:n toimintaa sekä suomalaista taideteollista taidetta niin Out and About näyttelyn taiteilijan näkökulmasta kuin julkisen tilan taideteoksista kertovan luennon kautta. Seminaarin työpajassa pohdittiin myös sitä, kuinka yhteistyötä suomalaisten ja virolaisten taideteollisen alan taiteilijoiden kanssa voisi kehittää ja lisätä.

Seminar programme


TORI – Oon kaupungissa 2012

Näyttely Lahden torilla ja sen ympäristössä 18.8. – 1.9.2012

TORI on Lahden torilla ja sen ympäristössä esillä oleva näyttely. Tapahtuman ovat tuottaneet Teollisuustaiteen Liitto Ornamo sekä Taiteilijat O ry yhteistyössä Hämeen taidetoimikunnan kanssa. Näyttely on osa WDC Helsinki 2012 muotoilupääkaupunkivuoden ohjelmaa.

Kuraattorit Sami Pennanen ja Silja Puranen valitsivat näyttelyyn 27 tekijää tai työryhmää. Valittujen teosten joukkoon mahtuu niin käsitteellistä muotoilua, tekstiili-installaatioita, veistoksia, valokuvia, video- ja ääniteoksia, istutuksia, yhteisöteoksia, pelejä ja performansseja. Yhteistä teoksille on se, että ne pohtivat monipuolisella tavalla kaupunkilaisuutta, kaupunkien kehitystä ja kaupunkitilan muutosta.


Mukana näyttelyssä

Pauliina Aarnio, Kimmo Alakunnas, työryhmä Tero Annanolli / Ulla Remes / Kaisa Salmi, Arpajaisauto -työryhmä, Edwina Goldstone, Jukka Hakanen, Gun Holmström & Petra Martinez, kettupojat, Enni Kömmistö, Rita Leppiniemi, Mia Mäkelä, Riikka Mäkikoskela, Kirsti Nenye, Harri Piispanen, Simo Ripatti, Asta Salminen, Tuija Sarantila, Jukka Silokunnas, Anu Suhonen, toimintaryhmä OLETTAMO, Vinha-Jonna, Pia Wainikainen, Heidi Wikar ja työryhmä sekä Timo Wright.


Ajatuksia näyttelyn taustalla

Tori on kaupunkien perinteinen keskipiste, sen sydän ja hermokeskus. Yleisen markkinapaikan merkitys yhteisölle on ollut erittäin suuri. Paitsi kaupankäynnin, se on ollut myös kohtaamisten tila, jossa on välitetty elintärkeää informaatiota ja uutisia – tietynlainen tiedotusväline jo itsessään.

Nykypäivän tieto ja kauppatavara vaihtavat omistajaa aineettomilla markkinapaikoilla ja uusien sukupolvien torikokoukset käydään sosiaalisessa mediassa. Torin – fyysisen keskuspaikan – tarve konkretisoituu kuitenkin erityisesti riemun ja kriisin hetkillä. Tori on yhä kansanjuhlan tai mielenosoituksen spontaani mutta itsestään selvä näyttämö. Se on saapumisten, satunnaisten kohtaamisten ja lähtemisten paikka, ja tietenkin markkinapäivinä toreilla käydään yhä kauppaa ikivanhoja perinteitä noudattaen.

Mikä tori on ja mitä se edustaa, Suomessa, vuonna 2012? Kenelle se kuuluu? Mitä se meille merkitsee?

TORI –näyttely tarjoaa näihin kysymyksiin vastauksia ja näkökulmia.

Lisätiedot ja kyselyt:
Paula Susitaival, Muotoilun läänintaiteilija, Hämeen taidetoimikunta
WDC Helsinki 2012 Lahden Muotohuoltamo, Vesijärvenkatu 7, Lahti
02953 30895, paula.susitaival@minedu.fi


Helsingissä vuonna 1911 perustettu Teollisuustaiteen Liitto Ornamo viettää tänä vuonna 100-vuotisjuhlavuottaan. Yksi Ornamon juhlavuoden kärkihankkeista on Ornamon taidejaoston ja Taiteilijat O ry:n järjestämä Oon kaupungissa ­kaupunkitaidetapahtuma touko-elokuussa 2011, missä materiaalipohjainen taide ja kokeellinen muotoilu levittäytyvät pääkaupunkiin elämyksellisenä kokonaisuutena. Tapahtuman ympäristöteokset, installaatiot, performanssit ja yhteisölliset projektit sijoittuvat Helsingin ydinkeskustaan, metroradan ja raitioteiden varsille. Kuraattori Kari Cavén on valinnut Oon kaupungissa -tapahtuman taiteilijat ja teokset. Luvassa on yllättäviä teoksia arkiympäristöön ­ bussipysäkeille, metroasemille, kaduille. Teokset tulevat levittäytymään ainakin keskustasta Mellunmäkeen, Pasilaan ja matkan varrelle.

Tapahtuman ideoinnin lähtökohtana on ihmisen sijainti kaupungissa; monimuotoisen kaupunkitilan, kaupunkiluonnon ja ihmisen välinen suhde. Tapahtumalla halutaan tavoittaa ne ihmiset, joille galleria- ja museonäyttelyt ovat vieraita. Lisäksi matkailijoille halutaan tarjota uudenlainen näkökulma kaupunkiin. Tapahtuman taidekartan opastuksella kaupunkilaisia sekä turisteja kannustetaan löytämään kantakaupungin ulkopuolelle levittäytyvä Helsinki. Saavutettavuus on hankkeen keskeinen lähtökohta. Kaupunkitaidetapahtuma on tarjonnut taiteilijoille vapaan mahdollisuuden ideoida teoksia erilaisiin kohteisiin; puistoihin, näyteikkunoihin, katutiloihin, metroasemille, liikennevälineisiin ja muihin julkisiin tiloihin. Tapahtumassa on haluttu painottaa teoksia, joissa on huomioitu kantakaupungin ulkopuoliset asuinalueet (erityisesti metroradan varsi), sekä hankkeita, jotka osallistavat lapsia, nuoria, vanhuksia ja muita kulttuuripalvelujen ulkopuolelle jääviä ryhmiä.

Oon kaupungissa ­tapahtuma toteutetaan kesäisen kaupungin elävöittämiseksi tiloissa, joissa taide tuo lisäarvoa ihmisten arkeen. Monipuolinen ja elämyksellinen tapahtuma lisää kaupunkilaisten hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä.

Näyttelyyn tuli 51 teosehdotusta, joista valittiin 26 ehdotusta 25 taiteilijalta / työryhmältä.

Näyttelyyn valitut taiteilijat ovat:

 • Maiju Ahlgrén
 • Tatu Ahlroos & Johan Lilius
 • Aino Favén
 • Ulla-Kirsti Junttila
 • Nina Karpov
 • Kaarina Kuusisto-Lukkari
 • Laura Kärki
 • Jouko Kärkkäinen
 • Jouni Leino
 • LEM-Group: Lotta Veromaa & Laura Itkonen & Saara Kaatra
 • Outi Martikainen
 • Tiia Matikainen
 • Leena Mäki-Patola
 • Hilkka Niemi
 • Mari Paikkari
 • Pekka Paikkari
 • Reija Pasanen & Marjut Kauppinen
 • Silja Puranen
 • Päivi Raivio
 • Markku Salo
 • Johanna Suonpää
 • Marianne Valola
 • Tiina Veräjänkorva
 • Virpi Vesanen-Laukkanen
 • Karoliina Vilander (työryhmä)

Lue Oon kaupungissa -blogia


Taiteilijat O ry:n esittäytymisnäyttely Vantaan taidemuseossa ja museon lähiympäristössä Myyrmäessä 19.9.2008 – 3.1.2009

Taiteilijat O ry:n esittäytymisnäyttelyä varten pyydettiin ehdotuksia kaikilta O:n taiteilijoilta. Deadline umpeutui vuoden 2006 lopussa ja määräaikaan mennessä saapui 65 teosehdotusta.

Kuvataiteilija Petri Kaverma on toiminut näyttelyn kuraattorina ja vastannut teosvalinnoista.

Näyttelyn kokonaisidea

Näyttelyn teema ja kokonaisidea tutkii (taide)käsityön ja taideteollisen taiteen suhdetta nykytaiteeseen, tilaan ja ympäristöön. Esillepanossa korostuu taiteen ja erilaisten ympäristöjen vuorovaikutus. Museotilaan tulevien töiden lisäksi mukana on lähellä olevaan arkiympäristöön sijoitettavia, mahdollisesti myös virtuaalisia teoksia. Yhtäältä työt toimivat ”itsenään”, itsenäisinä taideteoksina, toisaalta laajemmassa, nykytaiteen konseptissa. Otto-näyttelyssä otetaan haltuun erilaisia ajankohtaisimpaan nykytaiteeseen liittyviä näkökulmia. Näyttely kyseenalaistaa rajoja nykytaiteen ja (taide)käsityön ja sen perinteiden välillä. Käden traditiot ovat tarkoituksellisesti esillä – ellei sitten teoksen sisältö ole juuri taidekäsityön ilmaisumahdollisuuksien uudelleen arvioimisessa tai jopa perinteen hylkäämisessä.

Näyttelyyn liittyen

Museolla on runsaasti oheisohjelmistoa, yleisöluentoja ja -tapahtumia sekä työpajoja mm. koululaisille alakoululaisesta lukioikään asti. Tapahtumat alkavat heti avajaisten jälkeen. Lisäksi näyttelyyn kuuluva Virpi Vesanen-Laukkasen Pitsibussi on liikenteessä Vantaan sisäisen liikenteen linjalla 55 18.-26.9.2008.

Pitsibussi


Näyttelyyn osallistuvat taiteilijat:

 • Aino Favén
 • Miia Kallio
 • Sunna Kangas
 • Kirsi Kivivirta
 • Tytti Korin
 • Laura Kärki
 • Riikka Latva-Somppi
 • Leena Mäki-Patola
 • Nithikul Nimkulrat
 • Pekka Paikkari
 • Silja Puranen
 • Caroline Slotte
 • Johanna Suonpää
 • Outi Turpeinen
 • Jaakko Vasko
 • Virpi Vesanen-Laukkanen

SIGNALS – viestejä Pohjolasta näyttely Lontoossa Flow Gallery:ssa 15.1. – 14.3.2009

Taiteilijat O ry järjestää jäsentensä näyttelyn Lontoossa vuonna 2009 yhteistyössä helsinkiläisen Galleria Norsun kanssa. Galleria Norsu on vuodesta 2007 osallistunut Lontoossa Victoria & Albert-museon järjestämille COLLECT-messuille. Signals-näyttely järjestetään vuoden 2009 messujen kanssa samanaikaisesti. Galleristi Katarina Siltavuori Galleria Norsusta toimii sekä näyttelyn kuraattorina että jurynä. Näyttely esittelee noin kahdeksan mielenkiintoisen O-taiteilijan teoksia galleriassa Lontoossa.

Näyttelyyn osallistuvat taiteilijat:

 • Renáta Jakowleff
 • Aino Kajaniemi
 • Tiia Matikainen
 • Saana Murtti
 • Nina Nisonen
 • Kaija Poijula
 • Kristina Riska
 • Kati Tuominen-Niittylä

www.flowgallery.co.uk


SOFA CHICAGO 2007 -messut

Chigacon SOFA-messut esittelevät muotoilua ja käsityötaidetta kahdeksannestatoista maasta. Mukana teoksia yli sadalta gallerialta tai taidevälittäjältä. Yhdeksäntoista näyttelynasettajaa osallistuu messuille ensimmäistä kertaa. Osallistuvia gallerioita tulee mm. USA:sta, Ranskasta, Japanista, Australiasta, Hongkongista, Kanadasta, Italiasta, Uudesta-Seelannista, Israelista, Englannista, Tshekeistä, Tanskasta, Suomesta, Koreasta, Argentiinasta, Irlannista, Sveitsistä ja Turkista.
Taiteilijat O osallistuu SOFA-messuille yhteistyössä Galleria Norsun, Blanco Art Servicesin ja Teollisuustaiteen Liitto Ornamon kanssa.

SOFA CHICAGO 2007,
the 14th annual international exposition of Sculpture Objects & Functional Art
Navy Pier’s Festival Hall
Chicago
2.-4.11.2007

Galleria Norsu Osasto 52

Osallistuvat taiteilijat:

 • Chao Hsien Kuo
 • Renáta Jakowleff
 • Rozalia Janovic
 • Tiia Matikainen
 • Moosa Myllykangas
 • Nithikul Nimkulrat
 • Inni Pärnänen
 • Heikki Rahikainen
 • Rafael Saifulin
 • Matti Tainio
 • Johanna Virtanen
 • Virpi Vesanen-Laukkanen